Može li oslabljena Zvezda do "osvete" u "Morači"?!

07.10.18 | 14:47
Instagram

ABA liga se polako zahuktava i prvo kolo ovog regionalnog takmičenja nam je pokazalo da će ova sezona biti jedna od najizjednačenijih i najkvalitetnijih do sada. Znatno veći broj timova ponovo konkuriše za sam vrh, što nije bio slučaj prethodnih sezona. Ostaje nam da vidimo koliko će pružiti timovi koji ove godine igraju na dva fronta i da li je ovo sezona u kojoj se velikani sa ovih prostora vraćaju na veliku scenu?! 

Drugo kolo ABA lige nam odmah donosi veliki derbi. Dve ekipe koje su obeležile sezonu 2017/18, danas se sastaju u reprizi prošlogodišnjeg finala o kojem se mnogo pričalo. Može se pričati o tome kako je ovo potpuno nova priča, nova sezona, igrači, treneri i slično, ali je jedna stvar sigurna, a to je da niko nije zaboravio seriju koja je odlučivala šampiona i koja je dala regionalnog učesnika Evroligi. Mnogo kontraverzi iz tog finala su itekako aktuelne i dalje i očekujemo meč pun tenzije u rasprodatoj "Morači". 

Crveno beli ulaze puni samopouzdanja u ovaj duel. Sa novim trenerom Tomićem i brojnim pojačanjima, Crvena zvezda je pokazala da će ove godine ponovo biti favorit broj jedan u ABA ligi. Otvorili su sezonu osvajanjem Superkupa ABA lige, a potom i sa dve sigurne pobede, protiv Cibone u pomenutom takmičenju i zadnju u okviru Evrokupa gde su savladali nemački Ulm. Roster je sastavljan tako da je ovaj tim sa potpuno drugačijom filozofijom igre u odnosu na prethodni, zahvaljujući treneru Tomiću koji je želeo da počne od nule sa svojom koncepcijom i zamislima kako igra crveno belih treba da izgleda. 

Sa druge strane, domaćin u ovu sezonu ulazi sa velikom euforijom. Tim Budućnosti posle velike pauze ponovo igra najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje. U pomenutom finalu su bili bolji od današnjeg rivala i imaće priliku da ove sezone predstavljaju naš region u Evroligi. Stožer tima je ostao u klubu, sa nekoliko pojačanja kako na spoljašnjim, tako i na unutrašnjim pozicijama. Deluje da je tim pažljivo biran i da je trener Džikić imao potpunu slobodu kada su nove akvizicije u pitanju. Ono što je upečetaljivo u igri Budućnosti u ovom kratkom periodu jeste primetna neuigranost, pogotovo kada su defanzivne rotacije u pitanju. Novajlije se nisu snašle i dalje na način na koji se to očekuje od njih. 

Ono što je veoma bitno za ovaj meč jeste izostanak Džoa Reglanda koji zbog bolesti neće moći da pomogne svom timu u ovom velikom derbiju kola. Regland je pokazao da će ove sezone predstavljati pravi "motor" ekipe i da je tip igrača koji je u stanju da prelomi meč svojim sjajnim potezima. Bez njega, gosti će imati veliki problem u organizaciji igre i pre svega u poenterskom delu. Ekipa Budućnosti je sa druge strane kompletna i zbog te činjenice i domaćeg parketa, blaga prednost se daje aktuelnom šampionu ABA lige. 

Meč počinje u 19h i u rasprodatoj "Morači" očekujemo pravi spektakl. Sezona se zahuktava, Evrokup je počeo, ove nedelje startuje i takmičenje u Evroligi i svi ljubitelji ove igre posle letnje pauze mogu ponovo da uživaju u čarima najkvalitetnije evropske košarke.   

Photo: (Igokea/Nenad Vuruna)

Photo: (reprezentacija.me) 

Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?