Jedan od glavnih favorita za put na F4

27.09.18 | 12:47
Instagram

Današnji dan započinjemo sa analizom jednog od najboljih evropskih timova ikada. Šestostruki osvajač Evrolige u novu sezonu ulazi sa velikim ambicijama. Jedna od najiskusnijih ekipa koja nije bitnije menjala sastav za ovu sezonu, osim par pojačanja za koja smatramo da su pun pogodak kada je igra ovog grčkog velikana u pitanju. Sigurno i sami zaključujete da je reč o Panatinaikosu

Sezona iza nas je bila sasvim zadovoljavajuća kada su rezultati u pitanju. Naravno, izostanak sa F4 turnira u Beogradu je neuspeh kada su aspiracije "zelenih" u pitanju, ali ispadanje u top8 fazi od budućeg šampiona i nije toliko loš rezultat. Osvojena je titula protiv najvećeg rivala u nacionalnom šampionatu i celokupan utisak je pozitivan. Konstantni verbalni "ratovi" na relaciji Janakopolus - Bartomeu su pomalo i izbacili iz ravnoteže igrače i stručni štab, ali sezona se na kraju trijumfalno završila. 

Jedan od glavnih zadataka uprave kluba bio je da se najbolji igrač od prošle sezone zadrži u timu. U pitanju je Nik Kalates i taj deo posla je uspešno završen. Potom su kao bombe odjeknule dve vesti. Prva, da je Janis Papapetru novi igrač kluba, koji je iz najvećeg rivala Olimpijakosa pojačao ekipu Ćavija Paskvala. Druga bitna vest za navijače Panatinaikosa je da je na upražnjeno mesto odlaskom Majka Džejmsa došao ni manje ni više nego Kit Lengford. Ovaj sjajan napadač je već na pripremnim utakmicama pokazao da će biti onaj deo slagalice koji nedostaje grčkom prvaku da ove sezone odu korak dalje u Evroligi. O njegovim kvalitetima ne treba trošiti reči, jer vrlo dobro znamo kako je "zatrpavao" koševe širom Evrope. 

Što se tiče "visokih" pozicija i tu je došlo do određenih promena. Klub je napustio Kris Singlton, a na njegovo mesto došao je Dešuan Tomas iz Makabija. Igrači sličnih karakteristika koji se oslanjaju na šut sa distance i koji šire protivničke odbrane. U rosteru za ovu sezonu je i jedan od povratnika u klub, Stefon Lazme koji će svojim iskustvom pokušati da pomogne centarskoj liniji. Direktno uz NBA lige i Sakramenta stiže i velika nada grčke košarke, 216 cm visoki Papajanis. Nije pronašao svoj put u najjačoj ligi na svetu, pa će u domovini pokušati da podigne igru na još viši nivo i ponovo se vrati u NBA.   

Od Panatinaikosa uvek očekujemo mnogo, navikli su nas poslednjih dvadeset godina. Dobro su vođeni sa klupe, Paskval je uspostavio svoj sistem, pre svega u defanzivnim rotacijama i odličnoj timskoj odbrani, dok u napadu ove sezone možemo očekivati brojne novitete. Relacija Kalates - Gist je sada obogaćena sa Lazmeom koji je vrlo sličan igrač Gistu i koji će se bez problema uklopiti. Lengford donosi potpuno novu dimenziju u napadu i to će biti glavna razlika u odnosu na prošlu sezonu. PAO je ove godine izuzetno atraktivna ekipa za gledanje i jedva čekamo početak sezone i njihovu premijeru protiv Makabija u OAKI!  

Photo: (euroleague.net) 

Photo: (youtube/screenshoot) 

Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?