Još jedan debitant u Evroligi

26.09.18 | 14:38
Instagram

Novi dan je pred nama, a sa njim i nova analiza našeg tima. Kao što sam naslov kaže, danas u analizi još jedan debitant u Evroligi, a to je Gran Kanarija. Jedno je sigurno, a to je da će klubovi morati da prevale dugačak put kada budu išli na gostovanje na Kanarska ostrva. 

Prvi put ovaj klub se takmiči u najjačem klupskom evropskom takmičenju i od njih se očekuje da budu "tvrd orah" svim ekipama. Sa novim trenerom na klupi Salvadoreom Maldonadaom, koji je iz Estudijantesa prešao u ovaj klub, Gran Kanarija će pokušati da ostavi dobar utisak u svom premijernom nastupu. Tim je već par godina na okupu sa sitnim izmenama, međutim za nove izazove koji ih očekuju morali su da dovedu igrače sa iskustvom igranja na najvišem nivou. 

Tri pojačanja su stigla na spoljnim pozicijama u vidu tri amerikanca. Umesto Gala Mekela koji je napustio klub, došao je organizator igre Mursije iz prošle sezone, Kevin Hanlan. Omaleni plej (179 cm) dugo igra u Evropi na veoma visokom nivou i njegove fizikalije su verovatno jedina stvar koja ga je odvojila od onih "najjačih" klubova i igranja Evrolige. Drugo pojačanje je Kris Evans, koji je pristigao iz Monaka gde je bio jedan od najboljih pojedinaca svog tima. Igra na poziciji niskog krila i ima širok spektar napadačkih mogućnosti. 

Treče pojačanje "žutih" je dobro poznato lice svima sa ovih prostora, Di Džej Strouberi. Posle nekoliko godina provedenih u Turskoj "jagoda" će ponovo zaigrati Evroligu. Iskusni bek (33 godine) svojim znanjem i energijom koju poseduje biće sigurno jedna od pokretačkih snaga svog tima. Na poziciji krilnog centra, klub je našao rešenje u Kimu Tiliju. Francuski internacionalac nastupao je prošle sezone za Olimpijakos, ali je dobar deo propustio zbog povreda. U 100% fizičkoj spremi, on je veliko pojačanje u reketu za ovaj tim. 

Gran Kanarija je u ENDESA ligi dugi niz godina prikazivala vrlo kvalitetnu košarku. Akcenat je uvek bo na dobroj odbrani i pozicionim napadima. Pasečniks (2.16 cm) i Balvin (2.17 cm) predstavljaju veliku snagu u reketu, što će uz Baeza i Tilija biti jak odbrambeni bedem iz koga će izvlačiti snagu za napade. A od Markusa Eriksona se očekuje da zablista i na najvećoj sceni, a prošle sezone je pokazao da poseduje neverovatan šut kojim može lako da promeni tok utakmice. Evroligaška sezona je dugačka, kako će se klub adaptirati na to videćemo, ali sigurno je da Gran Kanarija neće biti ekipa protiv koje će se računaju sigurni bodovi.  

Photo: (eurocupbasketball.com) 

Photo: (grancanaria.com)

Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?