"Zelena šuma" i košarkaški genije

28.09.18 | 11:50
Instagram

Došli smo i do učesnika F4 turnira u Beogradu od prošle godine. Prvi u nizu tim koji ćemo analizirati sa tog završnog turnira, jeste ekipa koja dolazi iz zemlje gde je košarka nacionalni sport i nešto što se smatra svetinjom. Dvorana je za svaku utakmicu rasprodata do poslednjeg mesta i pravo je uživanje gledati mečeve kada ih igra Žalgiris

Nekoliko specifičnih stvari postoji kada je ovaj tim u pitanju. Prvo, kao što smo već naveli, "Žalgirio" arena je ispunjena do kraja kada su domaće utakmice u pitanju, drugo, tim koji svake godine nema igrača "ekstra" klase, ali na kraju sezone neko od njih to i postane i kao treće, tim vodi trener koji je u centru pažnje cele košarkaške evropske javnosti. Kao igrač je bio vanserijska pojava, a kako je počeo trenersku karijeru, ništa manje u budućnosti ne očekujemo od njega nego da ponovi igrački sjaj. 

Uspeh od prošle sezone nije došao slučajno. Šarunas Jasikevičijus je "našpanovao" svoju ekipu tako da tokom cele sezone su bili veoma "tvrd orah" svim protivnicima. U razgovoru sa Edinom Avdićem, rekao nam je svoje mišljenje o Žalgirisu, da je to ekipa koja verovatno igra najružniju košarku u Evropi, ali da je to način igre koji očigledno daje vrhunske rezultate. Još jedna specifična pojava kada je ovaj klub u pitanju, jeste i to da je stožer ekipe uvek oko litvanskih igrača, dok su stranci tu da popune roster na pozicijama koje nedostaju.  

Kada je reć o novoj sezoni, tim se promenio na bitnim pozicijama. Očekivano je ekipu napustio Kevin Pangos posle neverovatne sezone, kao i naš reprezentativac Vasilije Micić. Ogromno pojačanje za Šarunasa jeste ostanak u klubu najpouzdanijeg visokog igrača iz minule sezone Brendona Dejvisa. Njegov ostanak predstavlja veliku sigurnost, kao i zadržavanje kompletne centarske linije, kako na poziciji pet, tako i na poziciji četiri. 

U klub su ovog leta pristigli nekadašnji igrač Crvene zvezde Nejt Volters, kao i Tomas Volklup koji je bio kaparisan od strane Žalgirisa i pre kraja takmičarske sezone. Spoljnu liniju upotpunili su povratnik u tim Leo Vesterman , kao i na poziciji krila sjajni šuter Marius Grigonis koji se posle uspešne sezone u Albi vratio u domovinu. Uz Jankunasa, Milaknisa, Ulanovasa i Kavaliuskasa ovaj tim Žalgirisa ponovo obećava borbu do samog kraja. Teško će im biti da ponove rezultat od prošle godine, ali nikada ne treba potcenjivati litvanski duh, kao i neverovatno znanje i energiju njihovog trenera Šarunasa Jasikevičijusa

Photo: (sportando.com) 

Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?