Priča o dečaku (VIDEO)

29.10.17 | 10:46
Instagram

28 februar 1999 godine, Ljubljana. 

Na svet je došao dečak koji danas, 18 godina kasnije, puni stupce svih sportskih izveštača širom Evrope. 

Svoju košarkašku priču počinje u rodnom gradu, u redovima Olmpije, ali jako kratko se zadržava tu, jer je već tada pokazivao neverovatan potencijal i to nije moglo da promakne skautima velikog Real Madrida! Talenat iz sveta košarke se nije slučajno pojavio. U porodici Dončić koja je poreklom iz Metohije iz sela Biča, otac Saša je bio profesionalni košarkaš, igrajući za brojne slovenačke klubove, kao i za Slogu iz Kraljeva.  

Vratimo se u sadašnjost. 

Prvak Evrope, najmlađi MVP kola Evrolige i potencijalni 1 pik na draftu. 

Kako sve to sa samo 18 godina? 

Kada se spoji neverovatan talenat, konstantna želja za dokazivanjem i ljubav prema sportu na koji gleda kao na smisao života. Kada živi za trenutkom kada se lomi utakmica, kada mnogi beže od lopte, on je uzima u svoje ruke i sa osmehom rešava neizvesne i napete situacije. 

Povreda Serhija Ljulja na pripremama sa reprezentacijom koja će ga udaljiti možda i celu sezonu, otvorila je karte za nadahnutog dečaka, da preuzme dirigentsku palicu "kraljevskog kluba". 

Statistika može da vam kaže sve, a ne mora ništa. Lakoća sa kojom igra ovaj dečak ne može da se vidi u brojkama, a toliko je očigledna. Kao zamena Ljulju prošle sezone, nazirao se ogroman potencijal i mogućnost napredovanja, međutim nije lako biti zamena igraču koji je završio sezonu sa MVP priznanjem. 

Ulazio je sa klupe, na svakoj utakmici imao potez za špice i često svojom energijom menjao tok utakmice u korist svoje ekipe. Ipak, očigledno je bilo da je već tada bio spreman da dobije veću minutažu i ozbiljniju ulogu. Pablo Laso, trener koji je pod konstantnim pritiskom rezultata, shvatio je da u svojim redovima ima nebrušeni dijamant. 

Nijedna povreda u sportu se ne može podvesti pod bilo šta dobro, ali ligamenti kolena Serhija Ljulja će da se zaleče, a prostor i magija koju je ovaj dečak dobio zbog pomenute povrede Ljulja, je nešto o čemu priča ceo košarkaški svet! 

EP ove godine će se možda, u nekom vraćanju filma na kraju jedne uspešne sportske karijere, apostrofirati kao turnir koji je od supertalentovanog klinca napravio ozbiljnog i pouzdanog lidera. Slovenija je prvi put postala prvak Evrope, najviše zahvaljujući Goranu Dragiću i jednom dečaku.

Ponosan je što igra za Sloveniju, ali ne zaboravlja odakle je poreklom, voli srpski narod i veliki je navijač Crvene zvezde!  

Kada krenete da analizirate njegovu igru, možete pronaći malo od LeBrona, malo od Karija, malo od Rubija, malo od Ronda...ali kada to sve spojite u jednu celinu dobijete - MAGIJU!  

Jedan dečak koji ima 15.6 poena u proseku ove sezone, 

Jedan dečak koji ima 6 skokova u proseku ove sezone, 

Jedan dečak koji ima 5 asistencija u proseku ove sezone, 

Jedan dečak koji ima 32 prosečan indeks korisnosti u Evroligi, 

Jedan dečak koji je u dva uzastopna kola Evrolige proglašen za MVP, 

Jedan dečak koji ima 18 godina i vođa je jednog Reala, 

Jedan dečak koji nam svako veče kada istrči na parket iznova dokazuje zašto volimo ovaj sport, 

Dečak po imenu LUKA DONČIĆ!  

Photo: (stadiumastro.com) 

Photo: (eurohoops)

Photo: (realmadrid.com)  

Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?