Kanada u bojama Novog Sada, Bulut MVP! (VIDEO)

23.07.18 | 10:54
Instagram

Basket 3 na 3 je od ulice stigao na veliku scenu. Može se slobodno reći da su za to najzaslužniji srpski basketaši koji su godinama unazad dominirali basket scenom i u organizacionom smislu, pre svega Dušan Domović Bulut koji je svojim zalaganjem doprineo da se ovaj sport popularizuje još više kada su zvanična takmičenja u pitanju, a dobro je poznato koliko je basket 3 na 3 popularan u našoj "zemlji košarke". 

Posle čelendžer turnira širom sveta, vikend za nama obeležio je prvi masters u sezoni, koji se odigrao u gradu Saskatoon u Kanadi. Dvanaest timova su izborili učešće na ovom turniru, od kojih je čak tri došlo iz Srbije. Svoj put u Kanadu bukirale su prve dve ekipe na svetu, Novi Sad Al Wahda i Liman Tesla voda. Pored njih i ekipa Zemuna je izborila plasman na prvi u nizu turnir masters serije. 

Prvi dan je protekao izuzetno uspešno za sve tri srpske ekipe. Sa po dve pobede kao prvoplasirani iz svojih grupa izborili su plasman u 1/4 turnira i nastavili borbu za prvo mesto i "kartu" za završni turnir u Pekingu. Prvi dan turnira obeležili su loši vremenski uslovi kada je ova igra u pitanju. Jak vetar je duvao konstantno i to je poprilično opstruisalo igru i videli smo veliki broj neuobičajenih promašaja sa distance. 

Drugi dan turnira doneo je nešto bolje vremenske uslove, pa samim tim i kvalitet basketa na višem nivou. Novi Sad je rutinski savladao ekipu iz Montreala (21:11), a potom i ekipu domaćina koja je vrlo motivisano nastupila na ovom turniru, ali nedovoljno da se savlada trenutno najbolja ekipa na svetu (21:15). Sa druge strane kostura, ekipa Liman Tesla voda je imala nepto teži put, jer je u neizvesnom meču savladala drugu ekipu iz Montreala (17:14), a potom u 1/2 još jednu ekipu iz zemlje domaćina Vinipeng (18:14). Upravo je Vinipeng u 1/4 finalu bio uspešniji od Zemuna rezultatom 12:10, iako je delovalo da je naša ekipa kontrolisala ovaj meč.  

Finale nam je donelo okrašaj sa ulica Novog Sada. Dve najbolje rangirane ekipe na svetu vodile su, može se slobodno reći, prvu u nizu okršaja na velikoj svetskoj basketaškoj sceni. Momci iz ekipe Novi Sad Al Wahda su tokom celog tunira delovali bolje od protivnika i nekako se činilo da im je ostalo više snage za ovaj finalni obračun. Tokom svih 10 minuta ovog duela kontorlisali su rezultat, a trojke Stefana Stojačića na samom kraju ovog meča učinile su završnicu zanimljivijom, ali Aleksandar Ratkov nije uspeo da ubaci trojku za produžetak, pa je prvi turnir iz masters serije pripao Dušanu Domoviću, Marku Saviću, Marku Žderu i Dejanu Majstoroviću (20:18). 

Za MVP turnira potpuno zasluženo izabran je Dušan Domović Bulut, a još jedan individualna nagrada je otišla u ruke Lazara Rašića iz ekipe Zemun, koji je pobedio u šutiranju trojki. 

Basket u Srbiji je podignut na najvišu moguču lestvicu i nećemo pogrešiti ako kažemo da se najbolji basket igra u Srbiji, jer pored ove tri ekipe, prošle sezone prvak Srbije bila je ekipa Olimp 3x3, što samo govori koliko je jaka konkurencija samo u našoj zemlji, pa su se sva rivalstva prenela i na svetski nivo. Basket je postao olimpijski sport, a mi sa pravom možemo da očekujemo jednu od medalja. 

Photo: (fiba.basketball/3x3worldtour) 

Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?