Pričali smo sa momkom koji je Stefa Karija stavio u džep!

23.10.17 | 19:02
Instagram
  • Imali smo prilku da razgovaramo sa najboljim basketašima u našoj zemlji, odnosno sa nekima od njih!  

Naš današnji sagovornik je Stefan Stojačić, nekadašnji juniorski reprezentativac naše zemlje i osvajač zlatne medelje sa SP za igrače do 19 godina. 

Stefan je član ekipe Liman, gde pored njega još igraju Aleksandar Ratkov,  Stefan Kojić i Marko Branković.

  • 1) Koji grad van zemlje u kojem ste igrali kao ekipa bi izdvojio kao najuzbudljiviji? 

Ulaanbaatar, glavni grad Mongolije. Možda nije adekvatno reci najuzbudljiviji, ali svakako najspecifičniji grad u kom smo igrali ovog leta.

To je za ekipu Liman ujedno bio i prvi turnir ove sezone, I prekretnica da se profesionalno bavimo basketom. Osvojili smo taj challenger I time obezbedili učešće na Master turniru u Japanu, tako je sve počelo.

Ulaanbaatar je grad na 1350 metara nadmorske visine, a pri tome sve što ga okružuje je polu stepa polu pustinja, drvo je retkost. Uz to temperatura veoma varira, tako da sa nekih 30 stepeni u toku dana može da padne na 5, pa čak I niže tokom noći.

Uslovi su bili poprilično ekstremni za igranje basketa, ali u tome I jeste čar. 

 

 

  • 2)  Da li se kvalitet basketa u vašim mestima promenio iz nekih dečačkih dana kada ste verovatno čekali da vas neko od starijih pozove u odnosu na sad?

 

Kvalitet na basket terenima traje, pa čak i raste, mislim da smo nacija kojoj je to kultni sport, prosto nigde se ne igra basket kao kod nas.

Dolaze novi momci, ali nekako I dalje postoji ona hijerahija kada dodju starosedeoci terena bez obzira na kvalitet, prosto to valjda ide sa generacije na generaciju.

 

  • 3) Definitivno smo pored košarke i zemlja u kojoj se igra najkvalitetniji basket, koliko je teško preorijentisati se sa košarke na basket, manju loptu i ostale pojedinosti?

 

Meni lično nije problem da se preorijentišem sa košarke na basket, pošto je basket, pomalo borilački sport sa loptom, a to mi odgovara. Bas moraš da se potrudiš ako hoćeš da napraviš faul u basketu. Manja lopta je teža za dribling, ali je lakša za šut, tako da adaptacija sem u smislu taktike, koja je bitna, nije prevelika kada pohvatas pravila. Problem je kontra, kada se sa basketa vratiš na kosarku, tada tek shvatis koliko se basket ustvari igra fizički.

 

  • 4) Svetsko prvenstvo 2007, Stef Kari i ti. Sa ove distance deluje da je malo bolje prošao od tebe, da li imaš utisak da si mogao još dalje u profesionalnoj košarci?

 

Malo bolje prosao jeste! :-) Ovo je već prepričana tema milion puta, ali svakako to je moj najveći uspeh u bavljenju košarkom, osvajanje svetskog prvenstva za igrače do 19 godina održanom u Novom Sadu. I tada je Stef Kari bio vrhunski igrac, znatno bolji od mene, on je bio onaj na kom smo najviše bazirali odbranu. Ispalo je da je on odigrao najlošiju utakmicu na prvenstvu, a ja najbolju I odatle sva ova priča.

Što se tiče moje profesionalne košarke, smatram da sam mogao više, ali okolnosti su bile takve da nikada nisam dostigao svoj maksimum, što sopstvenom krivicom, što neki drugim nepredvidjenim okolnostima. Ali kad sve sumiram drago mi je što sam se odlucio za drugačiji put i što sada posle par godina neigranja, igram košarku i basket prvenstveno zato što mi se igra, zato što volim.

 

  • 5) Da li je istina da se 2007 u NS američki tim raspitivao za godište Milana Mačvana, aludirajući na potencijalno švercovanje starijih igrača?

 

Za to ne znam. Bilo je raznih prica o mnogim igracima na tu temu, ali mislim da su to samo nagadjanja.

 

  • 6) Peking se bliži, Liman je pokazao zube ove sezone svima, možemo li očekivati napad na trofej i novu MVP nagradu?

Mi svakako u Peking idemo sa visokim ciljem, ali na nama je da damo sve od sebe, pa kako bude, u basketu često I malo sreće presudi, a svih 12 ekipa na svetu u Peking ne dolaze da izgube. Osvojili smo poslednja dva Masters turnira na kojima smo učestvovali, Debrecin i Meksiko Siti tako da nam to daje za pravo da se nadamo visokom plasmanu.  Što se MVP nagrada tiče to je lepo priznanje, ali to nije nesto o čemu se razmišlja I teži. 

Pozdravljam sve pratioce vašeg portala "Dnevna doza košarke" i preporučujem im da prate sledeće nedelje finalni masters u Pekingu.  

Stefan Stojačić, Liman 3x3! 

Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?