Denver Nagetsi u novoj sezoni!

17.10.17 | 11:10
Instagram

Duo Jokić-Milsap garancija dobre sezone.Ekipa Denvera je prošle sezone završila na devetom mestu tik ispod crte plej-ofa sa skorom 40 pobeda i 42 poraza. Loše otvaranje sezone i povrede koje su pratile tim koštale su ovu dobru ekipu igranja plej-ofa u već dovoljno moćnom zapadu. U prvom delu sezone ekipa je delovala zbunjeno i ne toliko organizovano, do trenutka kada je Jokić preuzeo mesto u startnoj petorci, početkom decembra, Denver je imao odnos pobeda i poraza 9-16 uz čak 10 različitih startnih petorki koje su se samo smenjivale. Ono što je ostavilo prostor ambicioznijem razmišljanju za ovu sezonu jesu zadnja tri meseca predhodne sezone koja je Denver mora se priznati  odigrao na vrhunskom nivou, a baš u tom periodu su padali i najveći klubovi lige. Tu su i pojačanja koja su stigla i "ostala", te spomenuto razmišljanje ekipe u tom kontekstu za nadolazeću sezonu ima apsolutno prokriće.Ekipa Denvera Nagetsa dobila je po dolasku Majkla Melona sasvim novu dimenziju, a Denver sada ima "pečat" jedne ekipe koja ofanzivno može da uništi bilo koju ekipu. Sistem igre koji je uspostavljen zasniva se na brzoj košarci, sa tečnim protokom lopte u napadu i pravljenjem viška brzim prodorima koji omogućava ekipi otvorene šuteve. Naš Nikola Jokić sa visokim košarkaškim IQ i neverovatnim dodavačkim sposobnostima i pregledom igre, idealno se uklopio u ovaj sistem. Igra Nagetsa se sada vrti oko njega i njegove sposobnosti da sa vrha kapice izvlači meso i pravi žargonski rečeno "promaju u reketu" kreirajući odatle sve dalje akcije Denvera. Činjenica da je Nikola petica sa najboljim procentima šuta upravo iz te zone dodatno čini napad Nagetsa ubitačnijim. Nikola ima sve predsipozicije da postane jedan od najboljih centra u ligi, a puno u igri će mu pomoći i prisustvo iskusnog Ol-star igrača Pol Milsapa.
 Pre nastavka priče treba napomenuti da je uprava Denvera odradila sjajan posao ovog leta oslobodivši se usluga Danila Galinarija, Roja Hiberta (čija igra spletom životnih okolnosti, povreda i drugih faktora odavno nije na zadovoljavajućem nivou), te veterana Majka Milera koji je i predhodnih sezona, uz dužno poštovanje, u ekipi više predstavljao igrača koji je tu bio da posavetuje, prenese iskustva i eventualno pruži moralnu podršku nego igrački da pomogne. Sa druge strane Denver je u svoje redove doveo iskusnog četvorostrukog Ol-star igrača koji zna kako se igraju plej-of utakmice. Igrača koji svoje znanje i iskustvo može preneti na ovu mladu i ambicioznu ekipu. Profil igrača kakav je Milsap idealno se uklapa u sistem Nagetsa s obzirom da Milsap važi za timskog igrača koji sve radi za ekipu, pre svega je dobar skorer, paklen defanzivac, uvek je na skoku, ne forsira kada za to nema potrebe, a pritom je i odličan asistent što je možda i najvažnija stavka u ovom konceptu igre Denvera, koji sada sa njim i Jokićem ima strašan tandem u reketu.Na prvi pogled ugovor koji je potpisao deluje ogromno jer se radi o trogodišnjoj saradnji vrednoj 90 miliona američkih dolara. Sa druge strane Galinari kao "starosedelac" u Denveru bi im uzeo isto toliko, verovatno i više, za neki višegodišnji ugovor. Gledajući sve sposobnosti oba igrača deluje da su Nagetsi odradili paklen posao. Milsap donosi u toj paraleli igrača više na defanzivi, protoku lopte (u vidu asistencija), kao i celokupnoj timskoj igri, a da ne govorimo o preko potrebnom plej-of iskustvu koje on sa sobom donosi. Odlaskom Danila, kao logična zamena se nameće Vilson Čendler koji poseduje dovoljno iskustva i kvaliteta kako bi u velikoj meri zamenio Gala.Vilson Čendler, svakako ima kvaliteta da sa svojih približno 16 poena po utakmici, nodomesti nastalu promaju na poziciji 3, a svedoci smo i njegovog odličnog uklapanja u igru Denvera. Čendler je to potvrdio i ulascima sa klupe prethodnih sezona kada je pravio razliku i sa sobom donosio ozbiljan napadački arsenal potreban ekipi i stilu igranja Denvera. Poziciju 1 i 2 popunjavaju mladi igrači Geri Heris i Džamal Mari koji su igrački sazreli što su i dokazali prošle sezone pokazavši Melonu, da su spremni da preuzmu ulugu organizatora igre i da u celosti mogu da realizuju osmišljene akcije.


 
Rezime: Kombinacijom iskustva i mladosti gajeći svoj prepoznatljiv stil, Denver Nagetsi u novu sezonu ulaze sa ambicijama ulaska posle pet godina "posta" u plej-of. Dovođenjem Milsapa napravili su napredak u sklapanju novog tima, te u novu sezonu ulaze kao ekipa koja igra ofanzivno nepredvidivu timsku košarku i može savladati apsulutno svakog protivnika. Prva violina ekipe je srpski internacionalac Nikola Jokić od koga se očekuje da tek zablista, a kruna nepretka će biti ostvarivanje jasno zacrtanog cilja - PLEJ-OF!


Photo: (fbcoverstreet)
Photo: (DenverNuggets/Twitter)
Photo: (MileHightSports)
Photo: (ChrisHumphreys)
Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?