PETRUŠEV ZA DDK: Uvek ću se odazvati pozivu reprezentacije, volim da igram za svoju zemlju!

28.03.19 | 17:35
Instagram

Naš prvi intervju sa košarkašima američkog koledža imali smo prilike da obavimo sa perspektivnim krilnim igračem Gonzaga Buldoga, Filipom Petruševim. Srbin koji je sa reprezentacijom ispod 18 godina osvojio zlato na Evropskom prvenstvu prošlog leta i mlada nada srpske košarke rado je prihvatio da sa nama podeli svoja mišljenja o aktuelnih temama, a jedna od glavnih tema bilo je popularno "Martovsko ludilo" kojeg je i sam deo.Kako si se uklopio u timu Gonzage i koliko je generalno teško uklopiti se u koledž sistem igranja utakmica?


Filip: "Mislim da sam se dobro uklopio u ovaj sistem, čak štaviše, prija mi ovaj način igranja i treniranja. U početku, nekih mesec-dva samo sam imao treninge, to je obično bio jedan timski trening svakog dana, posle čega sam provodio puno vremena na individualnom radu na terenu i u teretani sto je jako važno. Posle, kada je počela sezona imali smo dve do tri utakmice nedeljno i samim tim manje treninga sto svaki igrač voli."

Gonzaga je uvek imala visoke ambicije, koliki je ove sezone pritisak na igračima?

Filip: "Ambicije su uvek visoke pogotovo posle final four-a pre dve godine, ali i zato sto je ove godine ekipa sa puno seniora kojima je ovo poslednja godina kao i starijih igrača koji najverovatnoje odlaze u NBA sledeće godine tako da su očekivanja mislim i najveća do sada. Mi to nismo shvatali kao pritisak vec kao neku motivaciju da doguramo sto dalje zbog nas igrača i odnosa koji imamo, donekle smo i opravdali očekivanja ovim ulaskom u "Sweet16", ali sad tek sledi ono za sta smo se spremali." 

Svi očekuju polufinale protiv Duke-a, (mislis li da neko može pre da ih izbaci) to bi vam bio verovatno i najveći izazov?

Filip: "Tako ce verovatno i biti, ne verujem da će ih neko dobiti pre nas, mada je ipak ovo "Martovsko Ludilo" tako da je sve moguce. Ne gledamo ih kao najveći izazov jer smo ih već jednom pobedili u regularnom delu sezone. Na ovakvom turniru svaka ekipa je nezgodna, a ostalo je 16 najboljih tako da će svaka utakmica biti teža od one prethodne.

Koja ekipa te je najviše iznenadila, u pozitivnom smislu naravno?

Filip: "Izdvojio bih dve ekipe od kojih smo izgubili ove sezone. Tennessee koji je od nekoliko seniora i "undersize" igrača koji su bili veoma slabo rangirani kada su dolazili na koledž napravili jednu od najboljih ekipa koja igra fizički mozda i najjaču košarku, svi šutiraju, trče, skaču i neverovatno su fizički moćni. North Carolina koja iako je uvek bila dobra iznenadila me je načinom na koji igra i pristupom igri. Uzimaju mnogo šuteva za tri i nerezonskih šuteva iz teških pozicija, ali stalno rade isto i bukvalno ne staju pogotovo kada ih šut služi. Klasičan "run and gun" koji ako im ide, niko im ne može ništa."

Tvojih top 5 pikova na ovogodišnjem draftu?

Filip: "Zion prvi, tu nema razgovora, Ja Morant drugi koji me je veoma iznenadio igrom i strašnim statistikama, moj bivši saigrac RJ Berret treći, Rui Hachimura četvrti za koga znam da je mnogo dobar jer sam na terenu sa njim svaki dan, Jarrett Culver peti koji je jedan od najtalentovanijih u čitavoj klasi."

Da li ti je medalja sa prvenstva prošlog leta podstrek i da li ćeš se uvek odazvati pozivu reprezentacije? Nadamo se seniorske uskoro. 

Filip: "Sigurno da mi je podstrek i motivacija za dalji rad. Dva zlata zaredom za našu zemlju nije mala stvar, nadamo se i trećoj na Svetskom Prvenstvu ovog leta. Kao i do sada, uvek ću se odazvati reprezentaciji ako sam u mogućnosti, volim da igram košarku bilo kada i bilo gde, a pogotovo za reprezentaciju."

Došli smo i do poslednjeg pitanja našeg kratkog intervjua. Koji su tvoji favoriti za pobednike ABA lige, Euroleague I NBA lige?

Filip: "Aba liga, favorit Partizan jer za njega navijam od malena, iako su možda po kvalitetu lošiji od ostala tri tima, moram da kažem Partizan. Evroliga, favorit Fener, iako podsvesno malo navijam za Baskoniju jer sam tu igrao ranije, ali mislim da je Fener najbolji, imaju svakako najveće šanse. NBA svi znamo ko je realan favorit ali, iako nemam omiljeni tim, voleo bi da ih neko iznenadi ove godine, po mogućnosti Denver!"


">


Zahvaljujemo se FIlipu na izdvojenom vremenu i želimo mu puno uspeha u daljoj karijeri!

Da li Partizan sa novim trenerom može do završnice ABA lige?